Wat is domotica?

Waar we ook wonen en werken, we zoeken allemaal een manier om ons comfort te verhogen, ons energieverbruik te kunnen beheren en langer in onze woning te kunnen blijven wonen bij ziekte en/of ouderdom.
Domotica is daarvoor een steeds meer gebruikte innovatie.
Het automatiseren en koppelen van bepaalde processen in onze woon- en/of werkomgeving wordt domotica genoemd.
De term domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (= huis) en tica wat afkomstig is van informatica en telematica en staat voor elektronische communicatie tussen verschillende elektrische toepassingen in woon- en/of werkomgeving. Domotica is de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven voor zowel binnen als buiten.
(Denk aan verlichting, verwarming, energiebesparing, beveiligingssystemen, enz.)

Voor wie is domotica?

Domotica is voor iedereen mogelijk.
Gezien het extra comfort, de energiebesparende factoren en levensloopbestendigheid is het plaatsen ervan het overwegen waard.
Voor een aantal domoticasystemen geldt dat je klein en voor een laag budget kunt beginnen.
Later kun je dit verder uitbouwen zonder al te veel aanpassingen.

Domotica systemen

Wij werken met draadgebonden en draadloze systemen, zoals bijvoorbeeld:
KNX (MDTJung en als alternatief of koppeling met GiraHagerBerkerABBMerten), NIKO Home ControlB&B Home Systems,  enz.

Toepassingen van domotica

Domoticasystemen kunnen d.m.v. sensoren (zoals drukknoppen, touch-screens, P.C.’s, PDA’s, Smartphones, I-Phones, I-Pads, analoge telefoons, weerstations, enz.) allerlei actoren (zoals dimmers, schakelactoren, verwarmingsketels, airco’s, screens, openhaarden, enz.) bedienen, zodat u zelfs op afstand uw huis onder controle kunt houden.

Dit betekent dat allerlei systemen aan elkaar gekoppeld worden door één systeem en zo eenvoudig door u beheerd kunnen worden.
Denk aan verlichting, zonwering, verwarming, koeling, beveiliging (inbraak en camera), multimedia (audio, video en tv), beregening, etc.
U kunt bijvoorbeeld de beelden van uw beveiligingscamera’s bekijken via uw GSM of de verwarming of airco alvast iets hoger zetten.

Voorbeelden van domotica in de praktijk

Energiebeheer

Bij energiebeheer kunt u denken aan het automatisch regelen van verlichting en verwarming.

Voorbeelden: 

  • Bij het inschakelen van het alarmsysteem zal de verlichting uitgaan en de verwarming op nachtstand gezet worden. 
  • Middels een melding van de bewegingssensor zal de gewenste verlichting aangaan als er iemand in de ruimte is en weer uitgaan wanneer er niemand meer is.

Beveiliging

Als beveiliging kunt u denken aan een afwezigheidssimulatie welke geactiveerd wordt zodra u het alarmsysteem inschakelt, waardoor men zal denken dat u thuis bent. 

Voorbeeld:

Bij inbraak zendt het systeem camerabeelden door naar uw Smartphone en bij onraad zal alle buitenverlichting aanspringen.

Comfort

Wanneer handelingen (bedieningen) vereenvoudigd worden, spreken we over comfort.

Voorbeelden:

  • Een knop met een scenario “tv kijken”, zodat de tv zichtbaar wordt (bijv. vanuit een kast of vloer) en díe verlichting aan gaat welke nodig is om comfortabel tv te kunnen kijken. Welke verlichting dat is, is zelf in te stellen.
  • In de ruimte die u wilt, muziek streamen van radio, cd-speler, mediacenter, NAS, enz. Er is een mogelijkheid om dit te verwezenlijken met onzichtbare luidsprekers van PurSonic (NectoS).
  • Verlichting, verwarming, multimedia, e.d. bedienen m.b.v. een afstandsbediening, Smartphone enz. en gewoon op je plek blijven zitten.

Levensloopbestendig

Een traditionele elektrische – en verwarmingsinstallatie (éénmaal geplaatst) is bijna niet aan te passen of het gaat gepaard met het nodige hak- en breekwerk. Bij een domoticasysteem is dat veel eenvoudiger.

Als de basis van het domotica systeem goed is, kan men eenvoudig uitbreidingen maken voor extra comfort, zorg e.d.